Amsterdam

Over Amsterdam

(met dank aan de Bomenridders Rotterdam auteur artikel Daniëlla Nijman)

Nieuwe Omgevingswet (1-01-24): nu binnen vier weken bezwaar maken tegen een toegekende kapvergunning!!

In de nieuwe Omgevingswet zijn de procedures voor de besluitvorming en rechtsbescherming aangepast. De burger zal scherp moeten letten op de aangepaste bezwaartermijn rondom een toegekende kapvergunning. Op dit moment zit de standaard bezwaar- en beroepstermijn van zes weken wel bij iedereen tussen de oren. Aan die termijn verandert niets, maar straks zullen partijen die willen opkomen tegen een kapvergunning binnen vier weken de bestuursrechter moeten benaderen om onmiddellijke kap te blokkeren. Na vier weken kan de vergunning namelijk gewoon worden gebruikt. De afhandeling van een bezwaarschrift tegen bomenkap kan via de het “Juridisch” Bureau Amsterdam maanden duren (soms wel tot een jaar).

Wordt er binnen de bezwaartermijn van zes weken een voorlopige voorziening ingediend, dan wordt de inwerkingtreding opgeschort totdat de Voorzieningenrechter op het verzoek heeft beslist.  Zo’n aanvraag kost een particulier € 183,- (griffierechten). maar, als je de zaak wint, krijg je het geld terug. 

De bezwaar- of beroepstermijn duurt dus nog steeds zes weken, maar degene die tot de laatste dag wacht kan tot de conclusie komen dat de bomen al zijn gekapt. Het procesbelang is dan komen te vervallen, tenzij het bezwaar gaat over de herplant

Dit staat er in de huidige Omgevingswet

Artikel 16.79. (inwerkingtreding omgevingsvergunning)

  • 2 In afwijking van het eerste lid bepaalt het bevoegd gezag in de omgevingsvergunning dat die in werking treedt met ingang van de dag waarop vier weken zijn verstreken sinds de dag van bekendmaking of terinzagelegging als naar zijn oordeel:

    • a.het verrichten van de activiteit die de omgevingsvergunning mogelijk maakt binnen die vier weken kan leiden tot een wijziging van een bestaande toestand die niet kan worden hersteld, en

    • b.de regels over het verlenen van de omgevingsvergunning ertoe strekken die bestaande toestand te beschermen.

  • 3 Bij algemene maatregel van bestuur kunnen gevallen van activiteiten worden aangewezen, waarin het bevoegd gezag in ieder geval toepassing geeft aan het tweede lid.

  • 4 Als binnen de termijn, bedoeld in het tweede lid, bij de bevoegde rechter een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan, treedt de omgevingsvergunning niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Belanghebbenden die door de opschorting rechtstreeks in hun belang worden getroffen, kunnen de voorzieningenrechter verzoeken de opschorting op te heffen of te wijzigen.

  • 5 Als het eerder in werking treden van een omgevingsvergunning volgens het bevoegd gezag vanwege spoedeisende omstandigheden nodig is, kan het in afwijking van het tweede lid bepalen dat het besluit eerder in werking treedt en het vierde lid niet van toepassing is.

  • 6 Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op een besluit tot wijziging van de voorschriften van een omgevingsvergunning of tot intrekking van een omgevingsvergunning.

Over ons
Non-profitorganisatie Bomen Bescherming Amsterdam beschermt bomen tegen onnodige kap door bewoners te adviseren over de Amsterdamse regelgeving en procedures rondom bomenkap. Gebruik onze teksten in jouw gemeente ter inspiratie en voorbeeld.
Advies nodig?
Vul voor persoonlijk advies en vragen het contactformulier in. Ook ontvangen we daarop graag je opmerkingen, tips en aanvullingen.

En natuurlijk is een successtory ook hartstikke leuk!
Contact met ons
info@bomenbeschermingamsterdam.nl