Over ons

BBA laat bomen niet vallen

Stadsbomen, we koesteren ze. Daarom beschermen we met onnodig kap bedreigde bomen. Dit doen we door bewoners te adviseren over de Amsterdamse regelgeving en procedures rondom bomenkap.


Kappen met kappen

We zijn geen juristen, maar ervaringsdeskundigen en onderdeel van de vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen. Deze vereniging komt op voor het behoud van bomen en ander groen in Amsterdam. Ons streven is om dit altijd te doen in goede samenwerking en overleg met bewoners en gemeente.

Gezonde stadsbomen doen ons immers goed. Ze verkoelen en bieden schaduw, bergen water, produceren zuurstof, nemen broeikasgas CO2 op en zijn ook nog eens hartstikke mooi en ontspannend. Ook houden ze de lucht schoon: één stadsreus filtert dagelijks de vieze lucht van veertien vrachtwagens, blijkt uit onderzoek (foto: Meting uitstoot Wibautstraat, Milieudefensie, 2014).

Inmiddels hebben we een groot aantal Amsterdamse bomen kunnen beschermen tegen kap, zoals onder andere een heel park vol essen, paardenkastanjes, vleugelnootbomen en meer. Nu heet dat het Wibautpark ;-). En bij de bomen is in samenwerking ook nog een moestuincomplex en buurttuin gerealiseerd.

Adviezen bij bezwaar maken

Wordt een boom met kap bedreigd? Of is de kapvergunning al verleend door de gemeente? Als je deze boom vanaf je huis ziet (max. afstand 200 meter), of je woont op minder dan 100 meter afstand, kun je bezwaar maken. Jij bent als ‘natuurlijk persoon’ (rechtsbegrip) namelijk een belanghebbende.

Hoe je dat aanpakt, vind je op deze site met tips, voorbeelden en de beste argumenten tegen bomenkap.

Onze informatie is niet alleen in Amsterdam te gebruiken, maar veelal ook in andere gemeenten om de gezonde bomen te beschermen. Behalve de hoofdstedelijke kaarten werkt de bezwaarprocedure in de meeste gemeenten namelijk ongeveer hetzelfde.

Groene hulptroepen

Gaat de boom je aan het hart, maar ben je volgens de definitie hiervoor geen belanghebbende? Ook rechtspersonen kunnen bezwaar maken tegen de kap. Wij zijn een rechtspersoon en kunnen je dus helpen, maar voorlopig alleen nog in Amsterdam Oost. Vraag ons om hulp of bijvoorbeeld de Bomenstichting. Verder zijn er professionele hulptroepen als boomjuristen.

Over ons
Non-profitorganisatie Bomen Bescherming Amsterdam beschermt bomen tegen onnodige kap door bewoners te adviseren over de Amsterdamse regelgeving en procedures rondom bomenkap. Gebruik onze teksten in jouw gemeente ter inspiratie en voorbeeld.
Advies nodig?
Vul voor persoonlijk advies en vragen het contactformulier in. Ook ontvangen we daarop graag je opmerkingen, tips en aanvullingen.

En natuurlijk is een successtory ook hartstikke leuk!
Contact met ons
info@bomenbeschermingamsterdam.nl