Groene hulptroepen

Hulp bij bezwaar maken

Wie de met kap bedreigde boom vanaf zijn huis ziet (max. afstand 200 meter), of er minder dan 100 meter vandaan woont, kan zelf bezwaar maken tegen een aangevraagde of verleende kapvergunning. Jij bent als ‘natuurlijk persoon’ (rechtsbegrip) namelijk een belanghebbende. Ben je dat niet, maar wil je toch bezwaar maken? Of wil je gewoon deskundig advies op dat gebied? Dan kunnen de volgende ‘rechtspersonen’ je helpen.

  • Non-profitorganisaties
  • Bomenjuristen

Non-profitorganisaties

Behalve de Bomen Bescherming Amsterdam waren de Bomenridders Amsterdam-Zuid al eerder actief in Amsterdam. Zij werden ondersteund vanuit het Natuur&Milieuteam Zuid. De afgelopen jaren is er steeds verder bezuinigd op de dienstverlening van NMTzuid. Per 2021 houdt de ondersteuning van de bomenridders helemaal op. Deze website is verouderd en moet eigenlijk worden vervangen, maar daar is geen geld meer voor. Hij blijft nog wel even in de lucht, maar zal tzt ook verdwijnen. Heel verdrietig want daarmee houden de bomenridders er ook mee op.

Er is ook de Afdeling Amsterdam van de Bomenstichting. Zij hebben een site met héél veel informatie over Amsterdamse bomen.

Gaat het bij jou om een bedreigde boom buiten Amsterdam?  Je kunt ook terecht bij de landelijke Bomenstichting. Behalve vragen over dreigende kap, zieke bomen en onder meer monumentaal boomonderhoud, geven ze advies bij geschillen. Deze stichting heeft een netwerk van contactpersonen door het hele land. Via hun website kun je Bomen met je buren bestellen. Dit boek behandelt de geschillen tussen buren over bomen, ook bij kap.

Bomenjuristen

Hoe met de bomen(kap) en de verschillende belangen daarbij moet worden omgegaan, is voor het grootste deel geregeld in onze wet en in jurisprudentie. Boomjuristen hebben ervaring op het gebied van recht en rechtspraak voor bos, natuur en landschap. Zoek je juridisch advies, wend je dan bijvoorbeeld tot deze boomspecialisten.

Meer informatie over rechtsregels en juridische kwesties waarin een boom de hoofdrol speelt, lees je in bomenrecht.

Over ons
Non-profitorganisatie Bomen Bescherming Amsterdam beschermt bomen tegen onnodige kap door bewoners te adviseren over de Amsterdamse regelgeving en procedures rondom bomenkap. Gebruik onze teksten in jouw gemeente ter inspiratie en voorbeeld.
Advies nodig?
Vul voor persoonlijk advies en vragen het contactformulier in. Ook ontvangen we daarop graag je opmerkingen, tips en aanvullingen.

En natuurlijk is een successtory ook hartstikke leuk!
Contact met ons
info@bomenbeschermingamsterdam.nl