Op 23 mei is stadsdeel West begonnen met het vernieuwen van de water- en gasleidingen in de noordoostelijke helft van de Kinkerstraat. De bestaande honingbomen raken daarbij beschadigd.

Door onder de boomkronen door te boren en de wortels te ontgraven ontstaat een onomkeerbare situatie: de kwaliteit van de bomen neemt af waarmee behoud in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn. Er is voor deze bomen geen groenopzichter aangesteld. Deze manier van werken gaat geheel tegen alle regels van het gemeentelijke bomenbeheer tijdens de bouw in. 

Volgens Baukje Cleveringa, omgevingsmanager van het Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA) wordt de uitslag van de lopende bezwaarprocedure van bewoners bij het Juridisch Bureau niet langer meer afgewacht. De gemeentelijke planning staat dit niet toe. Dit, vanwege de tijdsdruk van een achterliggend megaproject de “Oranje Loper”.

Een bewoner liet het er niet bij zitten en vroeg de bestuursrechter de gemeente te dwingen maatregelen te nemen om de bomen tegen de graafwerkzaamheden te beschermen.

In deze aangevraagde “voorlopige voorziening” oordeelde de rechter dat er voor beide standpunten wel wat te zeggen valt, maar dat de nieuw geplande bomen het verlies van de honingbomen voldoende compenseren. Het IBA projectteam kan dus verder met het vernielen van de bomen. Een uitspraak van het Juridisch Bureau wordt niet voor eind juli verwacht. En dan is het voor de honingbomen te laat.

Meer informatie? Bel Baukje Cleveringa 06-51647392 (IBA) of Bart Dart 06-17862987 (BomenBeschermingAmsterdam).