Groene hulptroepen

Wie de met kap bedreigde boom vanaf zijn huis ziet (tot 200 meter), of er maximaal 100 meter vandaan woont, kan zelf bezwaar maken tegen een aangevraagde of verleende kapvergunning. Jij bent als ‘natuurlijk persoon’ (rechtsbegrip) namelijk een belanghebbende. Ben je dat niet, maar wil je toch bezwaar maken? Of wil je gewoon deskundig advies op dat gebied? Dan kunnen de volgende ‘rechtspersonen’ je helpen. Wie zijn dat?

  • Non-profitorganisaties
  • Bomenjuristen

Non-profitorganisaties

Behalve de Bomen Bescherming Amsterdam zijn de Bomenridders Amsterdam-Zuid actief in Amsterdam. Ze ontplooien hun activiteiten voor de bomen in het stadsdeel Amsterdam-Zuid. In hun bomenloket vind je antwoorden op allerlei veelgestelde bomenvragen.

Gaat het bij jou om een bedreigde boom buiten Amsterdam? De Bomenridders Rotterdam houden een handige kaart bij. Daarop kun je zien of er bij jou in de buurt een bomenriddergroep of andere bomenorganisatie is.

Je kunt ook terecht bij de landelijke Bomenstichting. Behalve vragen over dreigende kap, zieke bomen en onder meer monumentaal boomonderhoud, geven ze advies bij geschillen. Deze stichting heeft een netwerk van contactpersonen door het hele land. Via hun website kun je Bomen met je buren bestellen. Dit boek behandelt de geschillen tussen buren over bomen, ook bij kap.

Bomenrechtadvocaten

Hoe met de bomen(kap) en de verschillende belangen daarbij moet worden omgegaan, is voor het grootste deel geregeld in onze wet en in jurisprudentie. Boomjuristen hebben ervaring op het gebied van recht en rechtspraak voor bos, natuur en landschap. Zoek je juridisch advies, wend je dan bijvoorbeeld tot deze boomspecialisten.

Meer informatie over rechtsregels en juridische kwesties waarin een boom de hoofdrol speelt, lees je in bomenrecht.